Central Park de Guillaume Musso-recenzie

”Imprevizibil și tulburător, un thriller psihologic cu un deznodământ incredibil, care te ține cu sufletul la gură până la final.” Metro

”Un autor care nu face compromisuri, inteligent ca o vulpe, Guillaume Musso rămâne cel mai uluitor romancier francez contemporan.” Le Parisien

Nu am vrut să cumpăr Central Park. Degetele mele au acționat din proprie voință atunci când privirea mi-a fost atrasă de coperta asta frumoasă și cred că ghiciți urmarea, nu? Cartea a ajuns în coșul de cumparături alături de alte minunății. Despre autorul romanului, Guillaume Musso, am auzit foarte multe și numai de bine. Am citit mai multe recenzii ale cărtilor lui apărute în România și am remarcat un adevărat fenomen ce se învârte în jurul lui.

Nu am avut așteptări prea mari în ceea ce privește Central Park, deși odată, cu mult timp în urmă, am fost destul de obsedată de genul thriller, polițist și horror. Mă încântau enigmele, cărțile tip puzzle formate din mai multe bucăți care trebuiau adunate până când cea din urmă îți sărea pur și simplu în față, reprezentând cheia care dezlega misterul.

Încă de la primele pagini citite, Central Park a reușit să-mi trezească interesul, să-mi provoace imaginația și să-mi suscită puterea de deducție, dar mai ales să mă cucerească, ca pe mulți alții, printr-un stil simplist de scriere, prin detaliile semnificative  frumos narate și prin descrierile atinse de melancolie și, uneori, emoționante până la lacrimi.

Alice Schafer, căpitan de poliție în Brigada Criminalistică din Paris, se trezește într-o dimineață pe o bancă din Central Park, legată cu cătușe de Gabriel Keyne, un pianist de jazz american. Niciunul dintre ei nu are idee cum au ajuns în această situație, ba mai mult, Alice a chefuit cu prietenele pe Champs-Elysées, iar Gabriel a cântat într-un club din Dublin, în urmă cu o seară. Deși pare imposibil, amândoi își susțin varianta cu tărie. Alice are cămașa pătată de sânge și găsește asupra ei o armă din care lipsește un glonț.  Posibilitățile sunt înfiorătoare, dar Alice nu se pierde cu firea și încearcă să organizeze o anchetă pe cont propriu, cu ce are la îndemână, știind că nu se poate prezenta la poliție fără să dea de bănuit.

Să nu aveți impresia că am dat vreun spoiler, informațiile astea le găsiți și în descrierea cărții și nu acoperă mai mult de câteva pagini.

Cei doi încep o cursă nebunească prin New York și, mamă, cu câtă plăcere am citit toate detaliile acelea atunci când am trecut prin Manhattan, respectiv Chinatown. Am savurat descrierile care sunt departe de a fi monotone ori plictisitoare.

Alice e nevoită să fure un telefon, în primă fază, pentru a-l suna pe prietenul și colegul ei, Seymour. Îi comunică acestuia toate detaliile și îi cere să investigheze la rândul său.

Rând pe rând, Alice și Gabriel fură o mașină, reușesc să se schimbe de haine, scapă de cătușe și înaintează cu o precizie specifică unui detectiv încercat. Vă spun: nu o să realizați cât de repede se întorc paginile. Acțiunea e foarte antrenantă și veți fi dornici să aflați cât mai multe în cel mai scurt timp posibil.

Piesele de puzzle încep să se lege și toată acțiunea e presărată din loc în loc cu flashbackuri ce îi aparțin lui Alice. Își amintește cum l-a cunoscut pe soțul ei, acum mort, pe vremea când investiga niște crime în serie. Toate acele pasaje m-au emoționat teribil și m-au oripilat în egală măsură. Am suferit alături de polițista noastră curajoasă și toată emoția simțită se datorează talentului de povestitor al autorului.

Nu vă dau prea multe detalii pentru că această carte merită citită și descoperită pas cu pas. Tot ceea ce vă mai pot spune e că Alice ajunge la concluzia că tot ceea ce i se întâmplă în prezent se datorează criminalului din trecutul ei.

Dacă are sau nu dreptate, vă las pe voi să descoperiți, dar vă avertizez: nu o să bănuiți, de fapt, nimic. La sfârșitul romanului, toate ipotezele sunt demontate, pentru ca adevărul halucinant să vă lase stupefiați. După ce bătăile repezi ale inimilor voastre(cauzate de prea multă adrenalină) se vor domoli, veți constata că romanul se încheie într-o notă optimistă care va satisface orice gen de cititor.

Mă bucur enorm că am descoperit un autor extraordinar. Nu puteți să-l ignorați dacă vă plac enigmele și poveștile de dragoste neobișnuite. Bănuiala mea e că Guillaume Musso este un romantic. Personajele construite de el, la fel și plotul inimaginabil sunt impecabile. Cu siguranță, voi avea grijă ca la fiecare comandă de cărți să existe cel puțin un titlu semnat de Guillaume Musso.

Puteți achiziționa Central Park din librăriile online, dar și cele fizice.

* E de ajuns o clipă. O privire. O întâlnire. Pentru a schimba cu totul o viață. Persoana potrivită, momentul potrivit. Capriciul complice al hazardului.

*Există momente în viață când o ușă se deschide și ești inundat de lumină. Clipe rare când ceva se descătușează în tine. Plutești în imponderabilitate, gonești pe o autostradă fără radar. Alegerile devin limpezi, răspunsurile înlocuiesc întrebările, frica cedează locul iubirii. Trebuie să trăiești aceste momente. Căci rareori durează.

*Cel mai frumos șiretlic al diavolului este să te convingă că nu existe.

*Îmi amintesc

Că în aceeași zi,

21 noiembrie 2011,

Din orgoliu, din vanitate, din inconștiență,

Mi-am ucis copilul,

Și soțul.

Până data viitoare vă spun: Lectură plăcută! 😉

 

 

 

17 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Mariam Oana spune:

  Minunată recenzie, felicitari! 💙 Eu am descoperit de curând acest autor și îmi place stilul… „Central Park” urmează să îl citesc…

  Apreciat de 2 persoane

  1. Claudia Dare spune:

   Mulțumesc! 💞 Și eu mă bucur că l-am „descoperit” pe Musso și sper ca în curând să citesc și alte cărți semnate de el. Îți recomand din suflet Central Park. 😊

   Apreciat de 1 persoană

 2. Geo spune:

  Felicitări, frumoasa recenzia! Mi-a plăcut foarte mult aceasta carte, ca de altfel multe dintre cărțile autorului.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Claudia Dare spune:

   Mulțumesc, Geo! Sper să apuc cât mai repede la alte cărți scrise de el. 😘

   Apreciat de 1 persoană

   1. Geo spune:

    Eu nu am citit încă Fata din Brooklyn

    Apreciat de 2 persoane

   2. Claudia Dare spune:

    E următoarea pe listă! 😉

    Apreciat de 1 persoană

   3. Geo spune:

    Si la mine va urma in Octombrie.

    Apreciat de 1 persoană

 3. Cristina Scorpya spune:

  Personal, recomand acest roman, cat si celelalte romane semnate de Guillaume ! Este senzațional omul ! Fiecare roman, are de toate, fara a ieși o varza călita fara gust !

  Apreciat de 2 persoane

  1. Claudia Dare spune:

   Te aprob din suflet! Abia aștept să mai citesc de la el. ☺

   Apreciat de 1 persoană

 4. Antoaneta spune:

  Sper să citești și alte cărți scrise de Musso. Merită!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Claudia Dare spune:

   Cu siguranță voi mai citi! ☺

   Apreciat de 2 persoane

 5. Claudia spune:

  De cand tot zic ca o citesc si eu! Dar nu imi mai ajunge timpul 😦 Imi place cum scrie Musso si sigur imi va placea si acest roman semnat de el.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Claudia Dare spune:

   Ți-o recomand din suflet! În plus se citește foarte ușor, nu o să îți ia mult timp. 💓

   Apreciat de 1 persoană

 6. ancasicartile spune:

  Uite-asa ma oftic eu acum ca nu am citit cartea inca. Pfff :))

  Apreciat de 2 persoane

  1. Claudia Dare spune:

   Ei, la viteza ta sunt sigură că nu va rămâne pentru mult timp necitită. :)) 😘

   Apreciat de 1 persoană

   1. ancasicartile spune:

    Am viteza..da sunt altele la rand :))

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s